Direct naar paginainhoud

Tuinvergrotingen aanvragen

Inwoners van Almere vragen regelmatig of ze een stuk grond van de gemeente kunnen kopen om hun tuin groter te maken. De gemeente probeert zo vaak mogelijk aan die wens te voldoen. Toch is koop niet altijd mogelijk.

Tijdelijk geen nieuwe aanvragen voor tuinvergroting mogelijk

Van 18 april tot en met 4 mei 2025 kun je geen nieuwe aanvraag voor tuinvergroting indienen.

In deze periode verwerken wij de lopende aanvragen en is de bezetting beperkt vanwege de meivakantie.

Dien je toch een aanvraag in tussen 18 april en 4 mei, dan wordt die niet geregistreerd en behandeld. Vanaf 5 mei 2025 kun je weer een aanvraag indienen via onze website.

Stuur de volgende bijlagen mee:

  • Foto’s van de situatie op dit moment
  • Een duidelijke en goed leesbare plattegrond of tekening waarop (met bv. lijnen of arcering) is aangegeven welk stuk gemeentegrond je wilt kopen

Dit zijn verplichte bijlagen. Als één van de bijlagen onduidelijk is of ontbreekt wordt je verzoek niet in behandeling genomen.

Voorwaarden

  • Je bent eigenaar van de woning waarbij je een tuinvergroting wilt. Ben je bijvoorbeeld huurder? Dan moet de verhuurder de aanvraag doen.
  • De gewenste tuinvergroting moet grenzen aan de grond waarvan jij eigenaar bent. Er mag dus geen grond tussen zitten.
  • Tuinvergroting kan alleen door grond te kopen. Andere vormen, zoals huur of bruikleen zijn dus niet mogelijk.

Elke aanvraag is uniek. Aanvragen die erg op elkaar lijken, kunnen daarom een verschillende uitkomst hebben.

Verkoop is in ieder geval niet mogelijk als er:

  • Structureel, functioneel of beeldbepalend groen staat. Bijvoorbeeld een bosperceel of groen met een gebruiksfunctie, zoals parkeren, spelen of hondenuitlaatstrook.
  • Bomen en andere planten van de gemeente niet meer goed kunnen groeien of niet meer goed te onderhouden zijn.
  • Kabels en leidingen in de grond liggen of in de directe ruimte daaromheen; die ruimte is nodig voor onderhoud.
  • Ruimte is gereserveerd voor de aanleg of uitbreiding van kabels en leidingen.
  • Onveilige verkeerssituaties kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld doordat een schutting of struiken het zicht op de weg beperkt.
  • Minder sociale veiligheid is. Bijvoorbeeld omdat er door het plaatsen van een schutting of heg een donkere steeg of route voor inbrekers ontstaat.  
  • Onlogische kadastrale grenzen ontstaan, bijvoorbeeld door kanteelvorming.
  • Toekomstige plannen van de gemeente zijn met de grond.
  • Een stedenbouwkundige opzet van de wijk is die dit niet toelaat. Dan geldt er ‘nee, tenzij’. Bijvoorbeeld in Almere DUIN; daar worden aanvragen voor tuinvergroting in beginsel afgewezen, omdat extra uitgifte ten koste gaat van het unieke landschap. 

Staat van de grond

De grond wordt verkocht zoals die is op het moment van aanbod. Anders gezegd: je koopt de grond in de staat waarin die zich bevindt op het moment van aanbod door de gemeente. De gemeente helpt dus niet bij het verwijderen van bomen, struiken of stenen op de verkochte grond. Dat moet je zelf doen en zelf betalen.

Kosten

Er zijn 2 verschillende situaties voor kosten:

Gebieden in ontwikkeling

  • Is de omgevingsvergunning voor de woning minder dan 5 jaar geleden verleend? Dan is de grondprijs afhankelijk van de oorspronkelijke grondprijs. In dat geval geldt namelijk de geïndexeerde grondprijs die de eerste kopers hebben betaald voor de kavel. Indexeren betekent dat de prijs wordt aangepast naar de marktsituatie van dit moment.

Bestaande stad

  • Is de omgevingsvergunning voor de woning 5 jaar geleden of langer terug verleend? Dan geldt er een vaste grondprijs. Die staat in de Nota Grondprijsbeleid.
  • In de Nota Grondprijsbeleid 2025 is de prijs de vaste grondprijs € 174 per vierkante meter (kosten koper). Kosten koper betekent dat je alle extra kosten zelf betaalt. Dat zijn in ieder geval de overdrachtsbelasting, kadasterkosten en notariskosten.
  • Per 1 januari 2025 geldt de grondprijs vanaf het moment dat de gemeente een aanbod doet via een verkoopvoorstel in een officiële brief. Als koper moet je binnen 2 weken akkoord gaan om gebruik te kunnen maken van het aanbod. Daarnaast moet de koopovereenkomst binnen een bepaalde tijd daarna worden gesloten.

Notaris
De grondprijs en de kadasterkosten betaal je aan de notaris.

Hoe lang duurt het gemiddeld?

Meestal laten we je binnen 8 weken weten of je de grond mag kopen. Die weken zijn nodig, omdat verschillende afdelingen binnen de gemeente advies moeten geven. In die 8 weken geven wij geen informatie over de status van je aanvraag. Het heeft daarom ook geen zin om te bellen of te mailen.

Als je de grond mag kopen, kan het nog 3 maanden duren voordat de koop is afgerond. De gemeente is namelijk afhankelijk van andere partijen. Dat zijn bijvoorbeeld de aanvragers zelf, het kadaster en de notaris. Ook moet de gemeente andere mensen die interesse hebben (gegadigden) een kans geven om de grond te kopen.

In sommige gevallen duurt het proces langer. Dit kan komen doordat het niet meteen duidelijk is of de grond kan worden verkocht en aanvullend onderzoek nodig is. Ook kan het behandelen van een aanvraag langer duren vanwege de vakantie(periode). De bovengenoemde doorlooptijden zijn dus slechts een indicatie. 

Bekendmaken van het voornemen tot verkoop 

Om andere gegadigden ook een kans te geven om de grond te kopen, zetten we op de website dat we van plan zijn de grond te verkopen (voornemen tot verkoop). Dat doen we minimaal 20 dagen lang. Dat is bepaald in de rechtsspraak. 

Als je de grond niet mag kopen

De gemeente legt altijd uit waarom een aanvraag is afgewezen. Het is niet mogelijk om tegen de afwijzing in bezwaar te gaan. Dat komt omdat verkoop onder privaatrecht valt, waarop het Burgerlijk Wetboek van toepassing is. Bezwaar maken valt onder publieksrecht. Daarom is het niet mogelijk om bezwaar aan te tekenen.  

Vragen 

Voor advies of vragen mail je naar tuinvergroting@almere.nl of bel je naar 14 036. We zijn te bereiken van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 16.00 uur.

Illustratie Almere skyline
Geef jouw mening