Omgevingswet
Op 1 januari 2024 treden de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. De omgevingswet voegt 26 wetten samen en vereenvoudigt veel regels. Voor een vergunningencheck of een aanvraag kun je straks terecht in het nieuwe digitale Omgevingsloket. De Wkb regelt het toezicht op de kwaliteit van (ge)bouwen. Als aanvrager zal je voor de technische bouwtoetsing en het toezicht soms zelf een kwaliteitsborger moeten inhuren.
De gemeente Almere ontvangt regelmatig vragen van bewoners over tuinvergroting. Waar mogelijk willen we tegemoet komen aan de vraag van bewoners om gemeentegrond grenzend aan hun tuin te kopen voor tuinvergroting.
In bepaalde delen van de stad staat de stedenbouwkundige opzet haaks op tuinvergrotingen en geldt 'nee tenzij'. Alleen bij een omissie in het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan is een tuinvergroting mogelijk. Woon je in het gebied Almere DUIN, houd er dan rekening mee dat een tuinvergroting niet kan, omdat een extra uitgifte ten koste gaat van het unieke landschap.
Tuinvergroting kan alleen als je eigenaar bent van het aangrenzende perceel met woning. Ook is niet iedere locatie geschikt om een tuin uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke leidingen die ondergronds lopen, waardoor de strook bereikbaar moet blijven. We maken onderscheid in tuinvergrotingen in de bestaande stad en tuinvergroting van een bouwkavel binnen gebieden die nog in ontwikkeling zijn. Voor deze laatste gebieden geldt ook een andere prijs, namelijk het tarief van woningbouw voor die locatie. Meer informatie hierover vind je onder kosten aankoop van gemeentegrond.
Voor het kopen van extra grond van de gemeente voor tuinvergroting in de bestaande stad en in de gebieden in ontwikkeling, zijn enkele randvoorwaarden verbonden. De aanvraag wordt langs deze voorwaarden gewogen. Er wordt bij een bouwkavel alleen grond verkocht, indien dit mogelijk is, als daarmee de kavel over de volledige breedte met minimaal een meter wordt vergroot.
De grond wordt verkocht in de staat waarin deze zich bevindt op het moment van aanbod. De gemeente helpt niet bij de verwijdering van bomen, struiken of stenen op de uitgegeven grond.
Voor het kopen van grond van de gemeente ter vergroting van jouw tuin of jouw kavel kun je gebruik maken van het aanvraagformulier tuinvergroting.
Jouw aanvraag (pdf, 0,06 Mb) is voor de gemeente maatwerk en kent een eigen beoordeling. Afhankelijk van het belang van de randvoorwaarden wordt de aanvraag wel of niet gehonoreerd. Gemiddeld duurt de afhandeling van een aanvraag ongeveer zes tot acht weken.
Veel zaken zijn online te regelen. Heb je advies nodig of heb je een vraag over een vergunning, neem dan contact op met de balie Vergunningen, Toezicht & Handhaving.
Naar welk email adres kan ik de stukken sturen?
Wat is het adres waar ik de aanvraag voor tuinvergroting naar toe kan sturen?
Als ik grond koop, verwijdert de gemeente dan de bomen en struiken?
Moet ik een notaris in Almere kiezen als ik de grond voor tuinvergroting koop?
Heeft de gemeente een vaste notaris om de akte te laten passeren voor tuinvergroting?
Welke kosten komen er nog bij als ik grond van de gemeente koop voor tuinvergroting?
Kan ik grond in bruikleen krijgen of huren van de gemeente?
Ik woon in een huurwoning. Kom ik toch in aanmerking voor tuinvergroting?
Hoe lang duurt het voor ik antwoord op mijn verzoek krijg?
Kan ik een verzoek om tuinvergroting ook digitaal indienen?
Kom ik in aanmerking voor tuinvergroting?