Direct naar paginainhoud

Leegstand woning

Staat jouw te koop staande woning leeg en wil je deze tijdelijk verhuren zonder dat de huurder aanspraak kan maken op alle huurbeschermingsbepalingen? Dat kan. Daarvoor kun je een vergunning bij de gemeente aanvragen.

Tijdelijke verhuur via de Leegstandwet

Heb je dubbele kosten hebt omdat je oude woning nog te koop staat en heb je al een andere woning in binnen- of buitenland? Dan kun je deze kosten verminderen door je oude woning tijdelijk te verhuren. Als je dat doet volgens de Leegstandwet, vervalt de huurbescherming. Hiervoor vraag je de vergunning Leegstand aan.

Tijdelijke verhuur via de Leegstandwet

Voor verhuur via de Leegstandwet heb je een vergunning nodig. Deze vergunning is 5 jaar geldig en kan niet verlengd worden. Ook vraag je om toestemming voor tijdelijke verhuur aan je hypotheekverstrekker.

Om je huis via de Leegstandwet te verhuren, moet je aan 2 voorwaarden voldoen:

  • de woning moet in de actieve verkoop staan,
  • op het adres mag niemand ingeschreven staan in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP).

Is bovenstaande nog niet helemaal rond? Wacht dan met de aanvraag om onnodige kosten te voorkomen. Daarbij is het goed te weten dat kamerverhuur en de verhuur van een woning die niet te koop staat, niet onder de Leegstandswet valt.

Aanvragen

Op de site van de Rijksoverheid vind je het aanvraagformulier. Vul het formulier in en mail een scan naar info@almere.nl of verstuur per post naar:

Gemeente Almere
Postbus 200
1300 AE Almere

Kosten

Voor een leegstandwetvergunning worden kosten berekend. Kijk voor meer informatie op de pagina leges betalen.

Vragen?

Kijk op Vergunningen, Toezicht en Handhaving voor de actuele contactinformatie en informatie over het maken van een afspraak.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening