Direct naar paginainhoud

Leegstand woning

Heb je jouw te koop staande woning leegstaan en wil je deze tijdelijk verhuren zonder dat de huurder aanspraak kan maken op alle huurbeschermingsbepalingen? Dat kan. Dan moet je daarvoor een vergunning bij de gemeente aanvragen.

Tijdelijke verhuur

Als je dubbele woonlasten hebt omdat jouw oude woning nog te koop staat en je een andere woning hebt betrokken, dan kan tijdelijke verhuur van de oude woning die lasten verlichten. Door tijdelijke verhuur via de Leegstandwet vervalt de huurbescherming. Je moet je hypotheekverstrekker wel om toestemming vragen voor de tijdelijke verhuur van de woning.

Voorwaarden voor verhuur via de Leegstandwet

Voor verhuur via de Leegstandwet heb je een vergunning nodig die door het college van Burgemeester en Wethouders wordt verstrekt. Een vergunning voor woonruimte in een voor de verkoop bestemde woning wordt verleend voor de periode van  vijf jaar. Deze vergunning kan niet verlengd worden. 

Er zijn 2 belangrijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan als je jouw huis via de Leegstandwet wil verhuren:

  • de woning moet te koop staan 
  • op het adres mag niemand ingeschreven staan in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP). 

Aanvragen

Je vindt meer informatie bij  het aanvraagformulier. Je vraagt de vergunning aan door het formulier ingevuld op te sturen naar: 

Gemeente Almere
Postbus 200
1300 AE Almere

Je kunt het aanvraagformulier ook gescand naar mailen naar info@almere.nl

Kosten

Voor een leegstandwetvergunning worden kosten berekend.

Vragen

Bij de afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving zijn veel zaken online te regelen.

Heb je advies nodig of heb je een vraag over een vergunning, dan kun je contact opnemen met de balie Vergunningen, Toezicht & Handhaving. Je kunt ook persoonlijk langskomen. Dat kan na het maken van een afspraak of tijdens de vrije inloop op dinsdagmiddag, woensdagochtend en vrijdagochtend. Je kunt een afspraak maken via almere.nl/afspraak of telefonisch via telefoonnummer 14 036 of door het contactformulier in te vullen.

Je vindt de balie Vergunningen, Toezicht & Handhaving op het Ondernemersplein in het stadhuis.

Veelgestelde vragen

Valt kamerverhuur ook onder de Leegstandwet?

  • Nee kamerverhuur valt niet onder de Leegstandwet. 

Ik wil mijn woning, die niet te koop staat, verhuren. Moet ik de gemeente om toestemming vragen? 

  • Nee je hoeft  geen toestemming aan de gemeente te vragen. Wel is het verstandig de verhuur van jouw woning met jouw bank te overleggen. 
Illustratie Almere skyline
Jouw mening