Direct naar paginainhoud

Over de kinderburgemeester

Gemeente Almere heeft meer dan 200.000 inwoners. Daarvan is 20 procent kind. Dat zijn wel 40.000 kinderen! De kinderburgemeester is de ambassadeur van al deze kinderen en komt op voor hun belangen.

Sinds 2 januari 2023 is Havana de eerste kinderburgemeester van Almere.

De kinderburgemeester gaat in gesprek met Almeerse kinderen om te kijken wat er speelt en deelt deze informatie met het bestuur van de gemeente. Ook ondersteunt de kinderburgemeester de gewone burgemeester bij sommige evenementen of uitreikingen, zoals de Sinterklaasintocht of de nieuwjaarsreceptie. 

Bekijk de taken van de kinderburgemeester

Ambtsketen

Bij sommige gelegenheden wordt een ambtsketen gedragen. Dit is een soort ketting die laat zien dat de drager iets doet in naam van de gemeente. Net als de burgemeester heeft ook de kinderburgemeester een eigen ambtsketen.

Taken van de kinderburgemeester

  • De kinderburgemeester komt op voor de belangen van Almeerse kinderen
  • De kinderburgemeester heeft de taak van ambassadeur
  • De kinderburgemeester bezoekt basisscholen om in gesprek te gaan en te vertellen over de werkzaamheden van een kinderburgemeester. Ze onderzoekt wat er speelt bij de leerlingen
  • De kinderburgemeester informeert de gemeenteraad over de ideeën en wensen van Almeerse kinderen
  • De kinderburgemeester ondersteunt in sommige gevallen de burgemeester bij een uitreiking of evenement. Bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas of een nieuwjaarsbijeenkomst
  • De kinderburgemeester is er voor de kinderen van Almere en dient geen commerciële doeleinden
  • De kinderburgemeester gaat soms op werkbezoek. Zo’n bezoek moet relevant zijn voor de gemeente Almere en heeft meestal betrekking op kinderen. 
Illustratie Almere skyline
Jouw mening