AlmereVerhalen

Almere Verhalen

Het idee voor de Almere Verhalen ontstond in 2009 bij het samenstellen van de Cultuurnota ‘Stad met verbeelding’. Oud-wethouder Arno Visser (Cultuur): “Je rol als overheid is enerzijds om te zorgen dat dingen die kwetsbaar zijn, behouden blijven. Anderzijds wil je zorgen dat er nieuwe dingen in de stad kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld musea, toneel, kunst in de openbare ruimte. Een paar jaar geleden dachten we: laten we ook eens naar andere vormen van cultuur kijken waar de overheid zich niet zo vaak mee bezighoudt. We kozen voor de literatuur. We wilden verschillende auteurs uitnodigen om te komen wonen in Almere en in een vrije opdracht te schrijven in en over de stad.”

De droom van de wethouder is om hier in de bibliotheek en bij de mensen thuis over een tijdje een hele reeks hebben van werken in allerlei genres.

Er zijn al drie boeken in de reeks uitgebracht: ‘Iets meer dan een seizoen’ geschreven door Stephan Sanders, ‘Weerwater’ door Renate Dorrestein en 'De groene stad' door Redmond O'Hanlon. 

De vierde gastschrijver: Niña Weijers

Niña Weijers betrok in het najaar van 2020 een woning in Almere om aan de slag te gaan als vierde gastschrijver voor Almere Verhalen.

Weijers’ (1987) debuutroman De consequenties werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2015 en is bekroond met de Anton Wachterprijs 2014, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015, met de Van der Hoogt-prijs en de Opzij-prijs. In juni 2019 is haar nieuwe roman KAMERS ANTIKAMERS verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.  

Daarvoor won ze in 2010 de schrijfwedstrijd Write Now!, en ze publiceerde korte verhalen in o.a. 'De Gids' en 'Passionate Magazine'. Door Opzij werd ze in 2013 uitgeroepen tot een van de ‘35 schrijfsters onder de 35’. Ze schrijft daarnaast voor De Groene Amsterdammer. 

Favoriete plek in Almere

In de eerste video hieronder vertelt Almere Verhalen-schrijfster Niña Weijers, wethouder Hilde van Garderen over haar favoriete plek in Almere, en andersom. Benieuwd naar Niña’s eerste indrukken van Almere? Bekijk de tweede video hieronder.