Direct naar paginainhoud

Kinderboek De nacht van de Stirling

We vinden het belangrijk om het verhaal van de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 en de bemanning te vertellen. In opdracht van de gemeente is het kinderboek De nacht van de Stirling geschreven voor kinderen uit groep 7 en 8.

In het najaar van 2020 is de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 geborgen uit het Markermeer. Met het bergen van het wrak heeft de gemeente de nabestaanden duidelijkheid kunnen geven over het lot van hun familielid. Tijdens het bergen zijn stoffelijke resten gevonden.

De gemeente vindt het belangrijk om het verhaal over de bemanning en het vliegtuig te vertellen aan huidige inwoners van Almere en daarbuiten. Ondanks dat onze stad niet bestond tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn ook híer sporen te vinden uit deze tijd. Het verhaal van deze Short Stirling gaf aanleiding om specifiek jongere generaties Almeerders mee te nemen in de oorlog.

Verhaal De nacht van de Stirling

In opdracht van de gemeente is dit kinderboek geschreven voor kinderen uit groep 7/8. Het is een fictief verhaal over een Short Stirling, en beschrijft niet de laatste vlucht van de BK716. In het boek volgen we vier personages die in deze nacht op verschillende manieren te maken krijgen met de luchtoorlog. De eerste verhaallijn wordt vertelt vanuit een Engelse vlieger die meedoet aan een missie om Berlijn in Duitsland te bombarderen. Op de grond in Berlijn leven we mee met een meisje die op die bewuste avond op pad is met een vriendin, en meemaakt hoe de bommen op haar stad neerkomen. We volgen een Duitse vlieger die een vliegtuig van de geallieerden neerschiet, en tot slot lezen we over een Nederlands meisje in bezet Nederland die een vliegtuig ziet neerstorten in het Markermeer.

De Nederlandse en Engelse versies van dit boek zijn te koop bij Erfgoedhuis Almere.

English information

This page contains the information in English

Illustratie Almere skyline
Jouw mening