Direct naar paginainhoud

Berging

Op 31 augustus 2020 startte de berging van de Short Stirling. Op 9 oktober werd de berging officieel afgerond. De gemeente deed dit samen met enkele partners.

De berging van de Short Stirling

Defensie zorgde voor de berging en is nu bezig met de identificatie. Met hulp van Leemans Speciaalwerken haalde Defensie wrakstukken naar boven en maakte ze schoon. Daarna haalden de bergers de stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen, vliegtuigonderdelen, delen van munitie en militaire uitrustingsstukken eruit. De wrakdelen zijn door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht meegenomen naar de basis in Woensdrecht. De stoffelijke resten, eventuele uitrustingsstukken en persoonlijke bezittingen zijn door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) meegenomen naar hun laboratorium in Soesterberg voor verder onderzoek. De resultaten van dit onderzoek zullen worden overhandigd aan het Britse Ministerie van Defensie. Na goedkeuring van de bevindingen zal het Britse Ministerie van Defensie de voorbereidingen voor een herbegrafenisceremonie starten. Identificatie en het proces van herbegraven kan enige tijd duren.

Zodra de bemanning is ge├»dentificeerd, komt hier meer informatie over.  

Locatie berging

Omdat het wrak in het Markermeer lag, vond de berging plaats op het water. Het wrak lag op een aantal kilometer afstand ten noordwesten van het gemaal De Blocq van Kuffeler, tussen Almere en Marken in.

Bij deze berging werkten de gemeente Almere, Ministerie van Defensie, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het gespecialiseerd vliegtuigbergingsbedrijf Leemans Speciaalwerken en de Provincie Flevoland samen.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening