Direct naar paginainhoud

Robin Ras over de Buurt AED

Dagelijks zijn er reanimaties in Almere. De kans om een hartstilstand te overleven, kan omhoog als een slachtoffer binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) kan hierbij helpen. We willen Almeerse bewoners die een BuurtAED willen plaatsen in hun wijk ondersteunen met een subsidie. Robin Ras is zo’n bewoner die er voor gezorgd heeft dat er een AED buiten aan zijn huismuur komt. Zodat de AED ook 24/7 te bereiken is.

Welke cursus heb je gedaan?

Ik heb een EHBO diploma en weet hoe reanimatie werkt, evenals mijn vrouw Alice. Wij hebben beide al heel lang geleden ons diploma gehaald, maar die waren verlopen. Recent hebben we daarom de uitgebreide cursus opnieuw bij het Rode Kruis gevolgd.

Kun je uitleggen waarom dit belangrijk voor jou/jullie is? Een EHBO cursus en nu een AED in de buurt?

Zowel Alice als ik willen de kennis hebben om wie dan ook daadwerkelijk te kunnen helpen.  Hoe naar is het om naderhand te denken “had ik mij maar voorbereid” of “had ik maar een cursus gevolgd”?

Wanneer dacht je: er moet een AED in de buurt komen?

Na het behalen van ons EHBO diploma hebben Alice en ik ons aangemeld bij hartslag.nu. Daarmee krijg je ook inzicht in waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is. Dat bleek in ons geval toch zo’n 600 meter verderop. Dat kost -heen en terug- meer dan de 6 minuten die er voor staat. Daarnaast las ik in Almere deze week over de subsidie die je kan krijgen.

Was alles organiseren om een AED te krijgen lastig?

Nee, om het apparaat te ‘krijgen’ niet. Het aanmelden via www.buurtaed.nl is vrij eenvoudig. En als de financiering eenmaal rond is, dan wordt er een compleet pakket (AED, kast etc.) automatisch naar degene gestuurd die de aanvraag heeft verzorgd. Lastiger is het om een goede plek te vinden en de installatie daarvan te regelen. Ik heb een fijne samenwerking gehad met de gebiedssecretaris van Almere Haven. Zij heeft ècht haar best heeft gedaan om onze Klavergriend actie tot een succes te maken.

Zijn er buurtgenoten die nu ook actief zijn?

Er zijn best wel veel mensen in de wijk die kunnen reanimeren of die het willen leren.

Heb je de AED al een keer nodig gehad?

‘Onze’ AED hangt nog niet. Maar dat er één nodig is blijkt uit de verhalen die ik hoorde toen ik langs de deuren ging om toezeggingen voor donaties te verzamelen. En in ieder geval dankt sowieso één bewoner van de Klavergriend zijn leven aan zo’n apparaat.

Wat zou je tegen inwoners willen zeggen die nog geen AED hebben?

Probeer in ieder geval te weten te komen waar AED’s in jouw omgeving te vinden zijn. En als dat te ver is of het apparaat is niet 24/7 bereikbaar (omdat die binnen hangt, zoals bij een supermarkt), start dan zo’n crowdfunding actie op. Bedenk dat een hartaanval niet alleen vijftigplussers treft, maar onder andere door stress en fastfood zijn tegenwoordig ook steeds meer mensen van (ruim) onder de 40 jaar de klos. Het zal maar een van jouw buren zijn….

Per jaar krijgen 1 op de 1000 inwoners in Nederland een hartstilstand. De kans om een hartstilstand te overleven, kan worden verhoogd als een slachtoffer binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. De gemeente Almere wil bewoners die hier initiatieven op willen nemen in hun wijk ondersteunen. Daarom bieden wij een tegemoetkoming in de kosten voor een nieuwe AED (van 750 euro) aan voor de aanschaf van een nieuwe AED. Let op: deze moeten dan wel buiten komen te staan. Bijdrage aanvragen? Kijk voor de spelregels en het aanvraagformulier op de pagina 'Buurt AED'.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening