Direct naar paginainhoud

Julie de Gooijer over de Buurt AED

Per jaar krijgt 1 op de 1.000 inwoners in Nederland een hartstilstand. De kans om die te overleven, is hoger als een slachtoffer binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Daarom biedt de gemeente Almere een tegemoetkoming aan voor de aanschaf van een Automatische Externe Defibrillator (AED).

Julie de Gooijer zorgde ruim 5 jaar geleden voor een AED in haar buurt in Almere Poort. “Philips ondersteunde toen buurtacties en vergoedde een deel van de kosten. Ik heb ongeveer 1.000 euro in mijn buurt opgehaald. We hebben hem dus samen betaald. Nu betaal ik alleen voor de stroom (de AED is verbonden met de meterkast), het onderhoud en de vervanging van de batterijen. Wat dat kost, weet ik niet precies. Als dat veel is, ga ik misschien weer bij de buren langs de deur.”

Snelle hulp

Destijds hingen er nog niet veel AED’s in Poort. De meldkamer van de ambulancedienst gebruikt de informatie in HartslagNu om mensen op te roepen de dichtstbijzijnde AED op te halen bij een hartstilstand. Julie: “Als burgerhulpverlener werd ik heel veel opgeroepen; ik woon middenin de buurt. Nu hebben al meer burgers een AED hangen.” Sinds ze een AED heeft, heeft ze hem 2 keer meegenomen bij een oproep en 1 keer gebruikt. “Inmiddels hebben de ambulances ook hun rijroutes aangepast, zodat ze er sneller kunnen zijn. Vroeger kwamen ze vaak aanrijden vanaf het Tergooi ziekenhuis in Blaricum, dat duurde langer.”

Noodgeval

Het is de bedoeling dat er in elke buurt, binnen een straal van 500 meter, een AED te vinden is. Zijn er nu voldoende AED’s in Poort? “In Europakwartier valt het nog tegen. Daar hangen ze wel in de winkels, maar niet buiten. Dus na sluitingstijd kan er niemand bij.” Julie heeft een open kast aan de buitenmuur hangen. “Dan heb je geen code nodig van de meldkamer om de kast te openen. Ik heb een camera hangen zodat ik kan zien wie erbij komt. Tijdens mijn vakantie heeft een andere burgerhulpverlener een keer mijn AED gebruikt voor een noodgeval.”

Als je binnen 6 minuten de AED inzet, is de kans groter dat een slachtoffer het overleeft. Dus elke seconde telt. Meld je aan bij HartslagNu.nl als burgerhulpverlener en zorg samen voor een AED als er in jouw buurt nog geen een hangt. De gemeente vergoedt een deel van de kosten. Kijk voor de voorwaarden op almere.nl, zoekwoord AED.

Tegemoetkoming kosten aanschaf AED

Inwoners van Almere kunnen een bijdrage aanvragen voor een AED. De tegemoetkoming voor een AED is maximaal 750 euro. Je krijgt het bedrag als je de rest van het bedrag voor de AED bij elkaar hebt. Hiervoor lever je een begroting aan.

De tegemoetkoming geldt voor AED’s die na 1 januari 2023 zijn aangeschaft. Tot en met 31 december 2023 kun je een aanvraag voor tegemoetkoming indienen. Wij ondersteunen maximaal 14 buurtinitiatieven tot het maximale bedrag voor de aanvragen van 10.500 euro is bereikt.

Meer informatie vind je op Hartstichting.nl

Illustratie Almere skyline
Jouw mening