Gft scheiden is veranderd

Al jaren scheiden wij in Almere groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft). Daar gaat nu iets aan veranderen. Gft scheiden wordt gemakkelijker en slimmer. Luiers, kattenbakvulling en plastic zakjes gaan voortaan bij het restafval. Alleen nog groente-, fruit- en tuinafval en etensresten gaan in de gft-container. Gemakkelijk én goed voor het milieu.

Jouw gft wordt compost. De natuurlijke voeding voor jouw potplanten of tuin. Van bioboer Tom tot de familie Groenendijk: iedereen gebruikt graag onvervuilde compost. Daar wil je geen luierafval of kattenkeutels in hebben. Luiers, kattenbakvulling en plastic zakjes vervuilen jouw gft en dus ook compost. Daarom horen ze thuis in de restafvalcontainer.

Hoe verzamel jij jouw gft?

Er zijn allerlei handige manieren om gft in huis te verzamelen voordat je het in de gft-container doet. De meeste mensen gebruiken een aanrechtbakje, emmertje of pan. Na het legen afspoelen en klaar.

Gebruik jij een keukenemmer met een plastic zak erin? Gebruik dan alleen de speciale zakjes met het Kiemplantlogo. Gewone plastic zakjes vervuilen jouw gft, daarom mogen deze niet meer in de gft-container. Een gewone plastic zak leeg strooien in de gft-container en de plastic zak bij het restafval doen kan natuurlijk wel.

Tips van afvalcoach Eric

  1. Een bakje in de keuken helpt om snijafval gemakkelijk weg te gooien. Natuurlijk kan je ook een lege yoghurtemmer of champignonbakje gebruiken. Zo ‘recycle’ je meteen plastic verpakkingen; die gaan in de container voor plastic, metaal en drankverpakkingen (pmd).
  2. Al jouw etensresten mogen gewoon in de gft-container. Vlees- en visresten of schillen van groente, fruit en aardappelen. Ook dat wordt compost. Hoe meer gft in de gft-container hoe beter!
  3. Twijfel je welk afval waarin hoort? Download de Almere Afval-app of check het in de online scheidingswijzer om te zien welk afval waarin hoort.
  4. Als je de Almere Afval-app downloadt, kun je een dag vóórdat jouw afvalcontainer wordt geleegd een melding krijgen. Zet dan wel de pushberichten aan. Zo vergeet je de container nooit meer op tijd klaar te zetten!

Waarom verandert het gft-scheiden?

Gft wordt compost als het niet vervuild is. Daarom mogen er geen luiers, kattenbakvulling en plastic zakjes meer bij gft-afval. Dat spraken de Nederlandse gemeenten en bedrijven die van gft compost maken af. Als gft vervuild is, moet het worden verbrand als restafval. Dat is slecht voor het milieu en kost de gemeenten, en daarmee de inwoners, veel geld.