Skip to content

Verlichting

Oplossen storingen aan verlichting kan langer duren

Als er storingen zijn aan het kabelnet van de openbare verlichting, meldt de gemeente deze aan netbeheerder Liander. Liander is verantwoordelijk voor het oplossen van deze storingen. Het oplossen van storingen aan de aan verlichting in de openbare ruimte die te maken hebben met het kabelnet kan op dit moment langer duren dan de afgesproken termijn. In de regel is de dienstverlening van Liander bij eenvoudige storingen: vandaag gebeld, morgen hersteld. Bij meer ingewikkelde storingen is meer tijd nodig, bijvoorbeeld als er ondergrondse werkzaamheden moeten worden uitgevoerd of als er bijvoorbeeld een geplande stroomonderbreking moet plaatsvinden om veilig te kunnen werken aan herstel van een storing. Dit komt doordat Liander, net als de hele branche, kampt met een tekort aan monteurs. Daarnaast krijgen acute storingen waarbij woningen en/of bedrijven zonder stroom zitten altijd voorrang. De gemeente Almere zoekt samen met Liander manieren om afhandelingstermijnen te versnellen en zoekt naar andere (tijdelijke) oplossingen voor de verlichting in de openbare ruimte. We rekenen op uw begrip.

Het melden van storingen aan openbare verlichting kunt u doen via een Melding.

Het energieverbruik van de openbare verlichting wordt in Almere al jaren zorgvuldig in de gaten gehouden. De gemeente kijkt niet alleen naar energieverbruik, maar weegt ook af welke verlichtingsmaterialen de belasting op het milieu zo klein mogelijk maken. Bij onderhoud en vervanging passen we deze duurzame materialen graag toe. 

LED-verlichting zorgt voor vermindering energieverbruik

Sinds een aantal jaren plaatsen we LED-lampen in de openbare verlichting. Dit doen we op het moment dat een oude lamp aan vervanging toe is. De LED-verlichting kunnen we dimmen. Op plekken waar veel licht gewenst is (zoals dreven), is het licht feller dan in bijvoorbeeld woonstraten. 

Naarmate we meer LED-lampen plaatsen, vermindert het energieverbruik. Op dit moment zijn er ongeveer 48.000 openbare lichtpunten lichtpunten in Almere. 20-25% hiervan is voorzien van LED-verlichting. Het gemiddelde energieverbruik van een lichtpunt is circa 34W. 

Wat vindt u van onze website?