Direct naar paginainhoud

Bestuurlijke boete Basisregistratie Personen (BRP)

De gemeente houdt de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) bij. Om deze gegevens goed te kunnen bijhouden hebben wij informatie van je nodig. Een verhuizing of een belangrijke gebeurtenis in jouw leven (zoals een geboorte, huwelijk of echtscheiding) moet je tijdig aan ons doorgeven. Wij kunnen je ook vragen om bepaalde documenten aan te leveren. Het geven van de juiste informatie of aanleveren van documenten zijn verplichtingen die in de Wet BRP staan. Voldoe je niet aan deze verplichtingen? Dan kun je vanaf 1 juli 2021 hier een boete voor krijgen.

Waarom geven wij hiervoor een boete?

Wij hebben de bestuurlijke boete ingevoerd om te zorgen dat meer inwoners zich correct inschrijven en op tijd de juiste informatie doorgeven. De boete is een prikkel om ervoor te zorgen dat de Basisregistratie Personen (BRP) actueel en betrouwbaar blijft.

Wij gebruiken jouw gegevens in de BRP om onze taken goed te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld om:

  • een paspoort of identiteitskaart te kunnen maken;
  • te bepalen wie er mag stemmen bij verkiezingen;
  • belastingen te kunnen heffen of toeslagen te kunnen uitkeren;
  • uitkeringen of studiefinanciering te verstrekken;
  • persoonlijke berichten te sturen, zoals een uitnodiging voor een vaccinatie.

Voor de politie, ambulance en brandweer is het belangrijk om te weten hoeveel mensen er op een adres wonen en of zij familie zijn van elkaar. De juiste gegevens in de BRP zijn in noodsituaties dus hard nodig.

Wanneer krijg ik een boete?

In de Wet BRP staan de verplichtingen die je als inwoner hebt. Kom je een van deze verplichtingen niet na? Dan kun je een boete krijgen.

Wat zijn deze verplichtingen?

  • Je komt vanuit het buitenland (opnieuw) in Almere wonen: je moet dit binnen 5 dagen aan ons doorgeven.
  • Je verhuist binnen Almere: dit moet je binnen 4 weken vóór of binnen 5 dagen na je verhuizing doorgeven.
  • Je verhuist naar een andere gemeente binnen Nederland: dit moet je binnen 4 weken vóór of binnen 5 dagen na je verhuizing doorgeven aan de gemeente waar je gaat wonen.
  • Je gaat langer dan 8 maanden in het buitenland blijven: geef dit aan ons door. Dit kan uiterlijk 5 dagen vóór jouw vertrek.
  • Iemand heeft een briefadres bij jou: je moet ervoor zorgen dat deze persoon de post krijgt. Vragen wij je om informatie over de verblijfplaats van deze persoon? Dan moet je deze informatie geven.
  • Wij vragen je om meer informatie over jouw gegevens in de BRP of over gegevens van je naaste familieleden. Dit kunnen ook documenten zijn. Je bent verplicht deze informatie aan ons te geven.
  • Je woont in Nederland en er verandert iets aan jouw situatie (je bent bijvoorbeeld in het buitenland getrouwd of hebt een kind gekregen): je moet dit aan ons doorgeven. Ook moet je hierbij de originele documenten laten zien.
  • Soms vermoeden wij dat jouw adres in de BRP niet klopt. In dit geval nemen wij contact met je op. Wij kunnen je dan vragen om aan te tonen of jouw adres juist is: je bent verplicht om de juiste informatie te geven.

Wat moet ik doen als mijn gegevens niet kloppen?

Op https://mijn.overheid.nl/identiteit/ kun je zien hoe je staat ingeschreven in de BRP. Je kunt hiervoor inloggen met behulp van DigiD. Klopt er iets niet? Dan kun je een correctieverzoek indienen.

Hoe hoog is de boete?

De boete is 200 euro of 325 euro. Dit hangt af van de overtreding. Je leest meer over de hoogte van de boete in de beleidsregels.

Hoe maak ik bezwaar?

Als je een brief hebt gekregen dat je een bestuurlijke boete opgelegd krijgt, dan kun je daar bezwaar tegen maken. Dit kan met de volgende link: https://www.almere.nl/dienstverlening/overig/bezwaar-of-beroep-aantekenen

Waar kan ik meer lezen over de boete?

Voor het opleggen van een bestuurlijke boete heeft de gemeente beleidsregels vastgesteld. De beleidsregels geven duidelijkheid over bijvoorbeeld de hoogte van de boete bij overtreding van de Wet BRP en bijzondere omstandigheden.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening