Direct naar paginainhoud

Kustzone Almere Haven

Bij de ontwikkeling van de kustzone Almere Haven heeft de gemeente de mening van inwoners en ondernemers opgenomen in de plannen. Lees wat de wensen waren en hoever de ontwikkeling op dit moment is.

Ontwikkelingsplan

Sinds 2017 spreken we uitgebreid met bewoners van Almere Haven, ondernemers en verenigingen in een participatietraject. Het doel was om een Ontwikkelingsplan op te stellen voor het deel van de kustzone van Almere Haven dat buiten de dijk ligt. Belangrijke resultaten van dit participatietraject zijn onder andere dat het aantal woningen aan een maximum gebonden wordt. En dat rondom de haven woningen komen die weinig ruimte innemen. Een groot deel van het gebied blijft zo beschikbaar voor natuur en recreatie. De woningen worden ook hoger en de hogere appartementengebouwen komen niet te dicht bij de bestaande woongebouwen te staan.

Nadat het Ontwikkelingsplan is bepaald zijn we doorgegaan met het participatietraject. Op 19 november 2018 is een eerste schetsversie van het bestemmingsplan gepresenteerd tijdens een bijeenkomst, het ontwerpbestemmingsplan. In een bestemmingsplan staat hoe en waar je mag bouwen in een gebied en wat je er allemaal mag doen. 

Ontwerpbestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan volgt de ideeën uit het vastgestelde Ontwikkelingsplan. Dit betekent dat er maximaal 255 woningen, een hotel, recreatiewoningen en betere recreatiemogelijkheden komen. Het bestemmingsplan heeft een globale opzet. Daarmee bedoelen we dat er gebieden zijn aangegeven waar de ontwikkelingen ongeveer kunnen komen. De precieze plek van de gebouwen staat nog niet vast, waardoor er ruimte is voor aanpassingen.

Het kaartje laat het gebied zien waar dit ontwerpbestemmingsplan over gaat. Het is het gebied binnen de rode lijn: het gebied buiten de dijk van Almere Haven. Het strekt zich uit van het Surfstrand aan de Gooimeerdijk-West tot aan de Havenkom. 

Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan kon je bekijken tot en met 26 juli 2023. Tot die datum kon je via zienswijzen jouw mening geven op het plan. De gemeente zal deze zienswijzen beantwoorden. De gemeenteraad moet deze bij de vaststelling van het bestemmingsplan ook goedkeuren.

Informatieavond 28 juni 2023

Op 1 juni 2023 was de Raadsconsultatie in Kerkcentrum Goede Rede. Gemeenteraadsleden konden daarin hun mening geven. Op woensdag 28 juni 2023 was er een Inloopavond voor het ontwerpbestemmingsplan in Goede Rede. Ongeveer 60 inwoners hebben aan de hand van de bestemmingsplankaart vragen gesteld aan de gemeente over dit plan. Dit waren de onderwerpen:

Algemeen

De inwoners op de inloopavond vonden dat het bestemmingsplan qua functies, hoogtes en vorm aansluit bij het Ontwikkelingsplan en de uitslag van het participatietraject. Terugkerende onderwerpen van gesprek waren de precieze hoogtes van de gebouwen en de plekken waar gebouwd gaat worden. Ook stelden ze vragen over de planning van het plan. 

Verkeer

Een aantal bewoners maakt zich zorgen over het groeiende verkeer. De sluiting van de Havenkom voor autoverkeer veroorzaakt meer verkeer van de Deltastraat naar Havenzicht. De gemeente is bekend met de zorg over deze verkeersroute en houdt in de gaten hoeveel verkeer de route gebruikt. Het is duidelijk dat de sluiting van de Havenkom voordelen en nadelen heeft voor bewoners.

In het bestemmingsplan worden de Strandweg, Sluiskade en Gooimeerdijk gebruikt als ontsluitingswegen voor de nieuwe bewoners en bezoekers van het gebied.

Ook zijn er vragen gesteld over de groei in autoverkeer. Er is uitgelegd dat de drukte is berekend in een verkeersmodel. Daarbij wordt rekening gehouden met de nieuwe functies in het gebied. Het model laat zien dat voor de Strandweg de verkeersbewegingen overeenkomen met een ‘rustige buurtstraat’ en voor de Gooimeerdijk en de Sluiskade met een 'rustig woonstraat’.

Hoewel de maximale snelheid van verkeer niet in het bestemmingsplan wordt geregeld waren er veel vragen of de Gooimeerdijk vanaf het Surfstrand tot de Strandweg nog een 30 km/u weg wordt.

De gemeente heeft aangegeven dat dit nog steeds de bedoeling is en dat door het smaller maken van deze weg het ook mogelijk is om een afgeschermd voetpad op de dijk te maken. Zo worden voetgangers en fietsers gescheiden en hebben voetgangers een eigen route hoog op de dijk. 

Parkeren

De parkeerplaatsen komen voor een groot deel op de bouwgrond van de woningen. Bij de appartementengebouwen en het hotel willen we graag half-verdiept parkeren (bijvoorbeeld een garage) of parkeren onder een dek. Op een dek kan groen groeien waardoor het goed in het landschap past. De bewoners van de eengezinswoningen parkeren in de binnenhoven en voor een deel op straat. De bezoekers parkeren ook op straat.  
 

Netcongestie

Tijdens de Raadsconsultatie op 1 juni 2023 werd gesproken over de ‘Netcongestie’ ofwel de drukte op het energienetwerk, waardoor het lastig is voor nieuwe grootstroomverbruikers om aansluitingen op het elektriciteitsnetwerk te krijgen. Dit is een landelijk probleem waar veel gebiedsontwikkelingsprojecten mee te maken hebben.

Gemeente Almere voert gesprekken met de netbeheerder en energieleveranciers. Het aansluiten van nieuwe woningen blijft mogelijk. Maar voor dit plan worden een aantal grootstroomverbruikers verplaatst, waardoor er mogelijk knelpunten zijn. De gemeente blijft in overleg met de nutspartijen om dit op te lossen.
 

Uitstraling gebied en architectuur gebouwen

De inwoners zijn heel benieuw naar hoe het gebied er uiteindelijk uit komt te zien. Wat is straks de uitstraling van de Kustzone Almere Haven en hoe zorg je voor de gewenste kwaliteit? Gemeente Almere gaat bij de openbare verkoop van grond voorwaarden en eisen opnemen waar projectontwikkelaars en bouwers zich aan moeten houden. Daarnaast is de gemeente zelf verantwoordelijk voor de gewenste inrichting van het openbaar gebied.

De bewoners uit de appartementen die dicht bij het bouwgebied wonen vroegen extra aandacht voor de bouwhoogtes. De maximumgebouwhoogte van de eengezinswoningen is 13 meter. Dit is gelijk aan 3 tot 4 woonlagen en/of de mogelijkheid voor een schuine kap. De maximumhoogte van de appartementen en het hotel is 19 meter. Dit zijn 6 woonlagen. 

Bij de plekken voor de laag- en hoogbouw is rekening gehouden met de afstand tot bestaande woongebouwen en boomhoogtes bij deze woongebouwen. Dit waren belangrijke uitkomsten van het participatietraject bij het Ontwikkelingsplan, die in het bestemmingsplan worden vastgelegd.
 

Planning

Ook kregen we de vraag wanneer de werkzaamheden van start gaan. Het hele proces staat hieronder, alle stappen die moeten worden genomen tot de start van de bouw van woningen in 2025. Daarvoor zullen voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden. De gemeente informeert de omgeving vooraf. Voor nu is het de verwachting dat rond 2030 het hele plan klaar is. 

Procedure ontwerpbestemmingsplan Kustzone Almere Haven

Wanneer kun je reageren op het bestemmingsplan.

Ontwerp bestemmingsplan

  • Het ontwerp bestemmingsplan lag gedurende 6 weken ter inzage, van donderdag 15 juni tot en met woensdag 26 juli 2023. Op 28 juni 2023 was er een inloopavond.
  • Iedereen kon reageren door een zienswijze in te dienen toen het ontwerp ter inzage lag.

Vaststelling bestemmingsplan door raad

  • Iedereen kan reageren
  • Inspreken op het collegevoorstel aan de raad tijdens de Politieke Markt (beperkte spreektijd).
  • De gemeenteraad neemt zienswijzen zo mogelijk mee in de besluitvorming.

Vastgesteld bestemmingsplan

  • De ter inzage termijn is 6 weken
  • Alleen belanghebbenden kunnen reageren
  • Beroep instellen. Dit moet altijd schriftelijk bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
    Voor schorsing van het besluit moet u daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
    Aan het indienen van zowel een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.
  • De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State behandelt een eventueel verzoek om voorlopige voorziening en/of een beroep en doet uitspraak.
  • Na het doorlopen van deze procedure (na de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak) is de vaststelling van het bestemmingsplan onherroepelijk.
    Wanneer niet om een voorlopige voorziening is gevraagd, treedt het bestemmingsplan de dag na de beroepstermijn in werking. Het bestemmingsplan is pas juridisch bindend, nadat het in werking is getreden.

Bekendmakingen

De bekendmakingen verschijnen op officielebekendmakingen.nl/gemeenteblad, almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure en een verkorte versie op de Stadhuis-aan-huispagina in de Almere Deze Week.

Het (ontwerp)bestemminsplan zelf is tijdens de ter inzagetermijnen digitaal te raadplegen op ruimtelijkeplannen.nl.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening