Almere is een stad voor iedereen. We willen graag dat alle inwoners een plek hebben om te wonen, ook als zelfstandig wonen niet mogelijk is. Als gemeente werken we samen met maatschappelijke partners om te zorgen dat er ook voor kwetsbare mensen woonruimte is. We willen deze mensen ondersteunen en hen op gepaste manier opnemen in de samenleving.
Sinds 2019 werken we aan het spreiden van maatschappelijke voorzieningen in de stad. De huidige voorzieningen in het centrum voldoen niet meer aan de eisen van nu. Daarnaast is er behoefte om het aantal van dit soort woonplekken in de stad uit te breiden. De gemeente Almere is enkele jaren geleden een zoektocht gestart naar een locatie voor een Beschermd Wonen Plus (BW+) voorziening. Op 11 juni 2024 is er een brief aan omwonenden van een locatie aan de Hippias van Elisweg gestuurd, met informatie over het voorstel aan de raad.
Een BW+-woonzorgvoorziening is een plek waar mensen met complexe problemen wonen. Het gaat hierbij om mensen die extra begeleiding, bescherming en een prikkelarme omgeving nodig hebben. Deze mensen wonen nu al in verschillende voorzieningen in het centrum van Almere. In Almere Centrum zijn veel voorzieningen voor kwetsbare mensen, waardoor er teveel druk op dat gebied ligt. Bovendien biedt het centrum niet de prikkelarme omgeving waar de BW+-doelgroep baat bij heeft.
De raad heeft vanaf januari 2024 uitgebreid gesproken over het voorstel deze voorziening om aan de Hippias van Elisweg te ontwikkelen. Bewoners van Oosterwold, en ook aanstaande bewoners, maakten van de gelegenheid gebruik om zich te laten informeren en hun zorgen te uiten over de komst van deze voorziening. Dat kon bij een informatiebijeenkomst in februari 2024 en een gespreksavond in juni 2024. Een aantal bewoners heeft bij de raad ingesproken en de raad een brief geschreven. De raad heeft op uiteindelijk op 18 juli 2024 besloten dat deze locatie in Oosterwold de meest geschikte plek voor een BW+-voorziening is. De gemeenteraad heeft ook besloten om de ontwikkeling en het gebruik van de voorziening goed te monitoren, en de raad hierover periodiek te rapporteren. En dat cliënten die niet op hun plek zijn in deze woonzorgvoorziening in Oosterwold ergens anders worden geplaatst. Het doel is dat de buurt en de cliënten van de voorziening veilig en goed met elkaar kunnen samenleven.
Er is op dit moment nog geen vergunning aangevraagd of verleend voor de BW+-voorziening aan de Hippias van Elisweg. De gemeenteraad heeft wel de globale locatie gekozen, maar het ontwikkelproces moet nog van start gaan. Zodra een vergunning wordt aangevraagd, publiceert de gemeente het besluit op officielebekendmakingen.nl. Hierin staat ook hoe en wanneer bezwaar kan worden ingediend. Het is mogelijk om je op deze website te abonneren op bekendmakingen in jouw buurt, zodat je automatisch op de hoogte wordt gebracht van aanvragen voor omgevingsvergunningen en de besluiten hierover. Voor die tijd zullen initiatiefnemers, waaronder GoedeStede, Kwintes en het Leger des Heils, nog participatiemomenten organiseren om terugkoppeling te geven. Houd hiervoor de website en de nieuwsbrief van Gebiedsorganisatie Oosterwold in de gaten.
Wat betreft de verkoopprocedure: de verkoop van de grond zal plaatsvinden op basis van de standaard grondprijzen in Oosterwold, wat betekent dat de grond tegen een maatschappelijke grondprijs wordt verkocht. Hoewel de locatie globaal is gekozen, zijn de procedures rondom de verkoop, waaronder de jurisprudentie van het Didam-arrest, nog in ontwikkeling. De gemeente zorgt voor een gelijk speelveld, hetzij door een gemotiveerde publicatie voor een 1-op-1 verkoop, hetzij door een open inschrijving.
Het gaat om een groep van 30 cliënten met een licht verstandelijke beperking en/of psychiatrische problemen in combinatie met een verslaving. Deze cliënten hebben een rustige omgeving nodig waar ze dagbesteding, begeleiding en huisvesting kunnen combineren in een veilige woonvoorziening. Daarnaast biedt de BW+ 6 tijdelijke logeerplekken. Het nieuwe gebouw wordt ontwikkeld door woningcorporatie GoedeStede. Kwintes en het Leger des Heils zorgen voor intensieve begeleiding en dagbesteding op deze locatie.
Nu het besluit over de locatie is genomen, wordt met de ontwikkeling begonnen. Hiervoor geldt het planproces dat in Oosterwold gebruikelijk is, zoals ook beschreven op maakoosterwold.nl. Woningcorporatie GoedeStede ontwikkelt deze locatie. Zij zullen in samenspraak met de Gebiedsorganisatie Oosterwold het af te nemen perceel intekenen en een intentieovereenkomst sluiten. Vervolgens wordt in samenwerking met zorgorganisaties het Leger des Heils en Kwintes een ontwikkelplan opgesteld. Hierbij worden ook omwonenden en ondernemers betrokken om input te krijgen voor een goede inpassing van de Beschermd Wonen Plus voorziening. Daarna zal GoedeStede een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente.
Een beheergroep wordt opgezet, waarvoor omwonenden en ondernemers worden uitgenodigd. Deze beheergroep zal dienen voor overleg met betrokken partijen, de buurt en andere belanghebbenden. Onder andere wordt hier een passend en op maat gemaakt veiligheidsplan besproken. Voor specifieke vragen van bewoners, zoals de wens om een tuin af te sluiten met een hek tegen de BW+ bewoners, geldt dat voordat de BW+ gerealiseerd is, geen uitzonderingen worden gemaakt op de ontwikkelregels van Oosterwold. Wanneer de BW+ er is, zullen eventuele maatregelen, waaronder het afsluiten van tuinen, worden geëvalueerd tijdens de monitoringsfase.
Op deze pagina informeren we je zodra duidelijk is wanneer ontwikkelstappen worden gezet en hoe de planning eruitziet. Je kunt hier straks ook vinden op welke momenten je kunt meepraten, bijvoorbeeld over het veiligheidsplan, de beheergroep en de ruimtelijke inpassing van de voorziening.
De voorkeurslocaties zijn beoordeeld door de gemeente en haar partners. De volgende objectieve criteria worden bij het selecteren van de locaties gebruikt:
Medewerkers en bewoners van het Beschermd Wonen Plus complex moeten toegang hebben tot openbaar vervoer. Een afstand van meer dan 3.000 meter wordt als te groot beschouwd, terwijl een afstand tot 1.000 meter als redelijk wordt beschouwd en te voet, per fiets of scootmobiel kan worden afgelegd.
Dit is een samengesteld criterium naar aanleiding van het eerder genomen raadsbesluit. Onderstaande drie elementen zijn op dit criterium gescoord:
Bij het zoeken naar een geschikte locatie is het uitgangspunt geweest om maatschappelijke voorzieningen te spreiden over de hele stad.
Het helpt om een locatie te kiezen die binnen het bestemmingsplan en het beleid van de gemeente past, zodat er geen langdurige procedures nodig zijn voor aanpassingen.
De politie en de brandweer hebben advies uitgebracht over de voorgestelde locaties. Daarnaast is het halen van de normen voor aanrijtijden naar de verschillende locaties opgevraagd.
We willen de locatie niet binnen een straal van 500 meter van een school en/of kinderdagverblijf of vergelijkbare voorziening situeren. Een afstand vanaf 1000 meter wordt als acceptabel beschouwd. Afhankelijk van de situatie en de totale belangenafweging kan een afstand daartussen ook acceptabel zijn.
Ook is rekening gehouden met de aanwezigheid van scholen, dependances en verblijfsvoorzieningen voor jongeren en volwassenen. Dit omdat hier soms in drugs wordt gehandeld en mogelijk een aantrekkende werking kan hebben op de bewoners van Beschermd Wonen Plus.
Sommige locaties zijn theoretisch beschikbaar, maar al wel ontwikkeling. Dit heeft in principe geen invloed op de totstandkoming van het Beschermd Wonen Plus complex. Het betekent dan ook niet, dat wanneer er al een participatieproces met omwonenden is gestart voor de invulling van een gebied, er geen Beschermd Wonen Plus voorziening kan komen.
De centrumgemeente Almere werkt voor de regio Flevoland samen met verschillende partners aan dit project:
Belanghebbenden bij deze ontwikkeling, kunnen binnen 6 weken na publicatie van het besluit over de omgevingsvergunning bezwaar maken. De gemeente publiceert het besluit op officielebekendmakingen.nl. In de publicatie staat ook hoe en wanneer bezwaar kan worden ingediend. Op officielebekendmakingen.nl kun je je abonneren op bekendmakingen in jouw buurt. Je krijgt dan automatisch bericht bij aanvragen voor omgevingsvergunningen en de besluiten op deze aanvragen.
Als je vragen hebt over de BW+ of de locatiekeuze, neem dan contact met ons op. We staan klaar om je vragen te beantwoorden. Je kunt bellen met telefoonnummer 14 036 of een e-mail sturen naar beschermdwonenplus. @almere.nl