Direct naar paginainhoud

Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop is schadelijk en moet verwijderd worden. Gooi de plant bij het restafval om verspreiding te voorkomen.

De Japanse Duizendknoop zien we regelmatig in Almere. Het is een plant die niet in Nederland hoort, maar hier door mensen is gekomen. Vroeger werd hij verkocht als sierplant door tuinwinkels. Toen wisten we nog niet wist dat de plant schadelijk was. De plant verspreidt zich snel, maakt veel kapot en heeft geen natuurlijke vijanden. De Japanse Duizendknoop groeit op meerdere plekken in Almere. Lees op deze pagina hoe je de plant kunt herkennen en verwijderen.

Wat de Japanse Duizendknoop kapot maakt

De Japanse Duizendknoop maakt veel kapot. De wortels groeien snel in holle ruimtes, kieren en scheuren, zelfs door de fundering van je woning, schuur of terras heen. De wortels zijn zo sterk dat ze asfalt en riolering kapot kunnen maken. Dit kan dus voor veel schade zorgen.

Ook andere planten zijn niet veilig voor de Japanse Duizendknoop. Deze plant groeit namelijk zo snel, dat andere planten niet in de buurt kunnen leven. De Japanse Duizendknoop neemt veel ruimte in en zorgt ervoor dat andere planten niet aan hun zonlicht komen. De plant is invasief, wat betekent dat die zich snel verspreidt. Uit een klein stukje stengel groeit zo weer een nieuwe plant. Daarom is het belangrijk om bij het verwijderen van de plant, elk stukje te pakken te krijgen en in een dichtgeknoopte zak bij het restafval te gooien.

Hoe herken je de Japanse Duizendknoop?

Op de foto’s zie je de Japanse Duizendknoop in verschillende levensfases. Als je de plant herkent, kun je er iets aan doen.

Naast de Japanse Duizendknoop heb je ook de Boheemse en de Sachalinse Duizendknoop. Deze planten vallen ook onder invasieve exoten, lijken op de Japanse Duizendknoop en zijn net zo schadelijk. Voor deze soorten gelden dezelfde bestrijdingstips. Je mag ze melden bij de gemeente.

Hoe bestrijd je de Japanse Duizendknoop?

Heb je zelf de Japanse Duizendknoop in de tuin? Dan is het belangrijk dat je de plant gaat bestrijden. Dit lukt meestal niet in 1 keer.

  1. Haal de plant, inclusief wortels, weg. Zorg dat je voorzichtig te werk gaat en geen plantenresten verliest of achterlaat. Anders verspreidt de plant zich verder.
  2. Stop de plant in een afvalzak, sluit deze af en doe de zak bij het restafval (niet bij het gft of in een bladkorf).
  3. Controleer je tuin regelmatig op kleine kiemplantjes (zie foto). Door het goed bij te houden voorkom je dat de plant terugkomt en put je de plant uiteindelijk uit.
  4. Zaai of plant een andere (inheemse) plant op die plek. Een andere plant met veel blad zorgt voor concurrentie van de Japanse Duizendknoop.
  5. Breng eventueel je buren op de hoogte. Zo kunnen zij extra opletten in hun tuin en ook ingrijpen voordat de plant schade aanbrengt aan hun woning, schuur of riolering.

Ben je zelf niet de eigenaar van de woning? Breng dan (ook) de eigenaar van de woning op de hoogte, zoals de woningbouwvereniging.

Japanse Duizendknoop in de openbare ruimte melden

Wij horen het ook graag als je de Japanse Duizendknoop in de openbare ruimte ziet. Doe dan een melding openbare ruimte.
Je kunt ook de waarneming invullen bij waarneming.nl. De gemeente ontvangt dan een melding.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening