Direct naar paginainhoud

Voorkom verstoppingen

Ons riool raakt verstopt door vochtige doekjes. Dat is niet fijn voor jou en je buurt. Het is makkelijk om dit te voorkomen: gooi vochtige doekjes in de prullenbak en spoel ze niet door de wc.

Elke maand spoelen we in Almere 1.000 kilo aan vochtige doekjes door het toilet. Dat zijn bijna 2,5 miljoen doekjes per jaar! De doekjes lossen niet op zoals toiletpapier. Daardoor blijven de vochtige doekjes vastzitten in de rioolbuizen. Hierdoor raakt het riool verstopt. Al die verstoppingen maken het riool extra duur. Help mee en gooi de vochtige doekjes die je gebruikt in de prullenbak.

Altijd in de prullenbak

  • Vochtig toiletpapier: Dit lijkt misschien door te spoelen, maar het is te stevig en valt niet snel genoeg uit elkaar in het riool. Ook al staat het op de verpakking dat je de doekjes wel mag doorspoelen. Dat is niet zo.
  • Vochtige billendoekjes: Net als vochtig toiletpapier, moeten deze in de prullenbak (bij het restafval). Ook al staat er op de verpakking dat het ‘100% biodegradable’ of ‘bio-afbreekbaar’ is. De doekjes breken wel af, maar de doekjes vallen niet meteen uit elkaar. Het afbreekproces duurt te lang voor het riool.
  • Vochtige schoonmaakdoekjes: Deze kunnen ook verstoppingen veroorzaken en horen niet in het riool thuis.
  • Naast vochtige doekjes vinden we ook tampons, maandverband, condooms en andere voorwerpen in het riool. Deze gooi je ook in de prullenbak.

Alleen poep, plas en wc-papier

Denk aan de 3 P’s: Poep, Plas en wc-Papier mag je door de wc spoelen.

Tip: prullenbak naast de wc

Zet in de toiletruimte een aparte prullenbak waarin je vochtige doekjes weggooit. Net als andere dingen die niet in het riool mogen zoals maandverband en tampons.

Wel gewoon toiletpapier

Toiletpapier blijft stevig als het droog is, maar valt uit elkaar als het nat wordt. Vochtige doekjes zijn anders opgebouwd en vallen niet goed uit elkaar in het riool. Ze plakken vast aan rioolbuizen en gemalen en zorgen voor zo verstoppingen.

Gescheiden riool

Almere heeft een gescheiden riool. Regenwater en afvalwater voeren we apart van elkaar af via aparte buizen. Zo hoeven we minder water schoon te maken.

300.000 euro per jaar

Het extra schoonmaken van het riool kost de gemeente ongeveer 300.000 euro per jaar. Dat zijn extra kosten, bovenop het normale onderhoud.

Spoelbewust

Help mee om verstoppingen te voorkomen. Samen gebruiken we het riool zonder vochtige doekjes. Spoel daarom bewust en doe mee #spoelbewust

Illustratie Almere skyline
Jouw mening