Direct naar paginainhoud

Uitkering voor daklozen

Ben je dakloos en wil je een bijstandsuitkering aanvragen? Daarvoor kan je naar het spreekuur intake van de gemeente. Als je een briefadres hebt, DigiD en een computer kun je de uitkering ook online aanvragen.

Je kunt op het stadhuis langskomen voor het aanvragen van een uitkering. Je hoeft geen afspraak te maken. Ga naar de balie van het Sociaal Domein in het stadhuis. Deze is open van 08.30 tot 13.00 uur van maandag tot en met vrijdag. Daar vertellen we wat je allemaal moet doen en wat je nodig hebt voor de aanvraag. Liever bellen? Dat kan tussen 9.00 en 17.00 uur naar telefoonnummer 14 036.

Als je echt de aanvraag wilt indienen en hulp nodig hebt, dan helpen wij je aan de balie. Je kunt dan terecht tussen 9.00 en 12.00 uur, van maandag tot en met vrijdag.

Als je ze hebt, neem dan de volgende stukken mee:

  • Geldig legitimatiebewijs (geen rijbewijs),
  • Overzichten van al uw betaal- en spaarrekeningen van de afgelopen 3 maanden,
  • Bewijs van je inkomsten, als je inkomsten hebt.

Je kunt alleen een bijstandsuitkering aanvragen als je een briefadres hebt. Heb je nog geen briefadres? Dan vragen we een briefadres voor je aan. Je uitkeringsaanvraag kan dan wel vast beginnen.

Misschien hebben wij nog andere documenten nodig voor je aanvraag. Dat vertellen wij je als je bij ons langskomt. Wij vragen je dan om deze bewijsstukken later aan te leveren.

Kostendelersnorm

Let op! Als je een uitkering krijgt en bij iemand gaat wonen, kan het zijn dat je een lagere uitkering krijgt. Dat heet de Kostendelersnorm.

Uitkering online aanvragen

Online aanvragen is alleen mogelijk als je al een briefadres en een DigiD hebt en alle gevraagde informatie bij de hand hebt. 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening