Direct naar paginainhoud

Vergunningcheck

Op het Omgevingsloket staat de Vergunningcheck. Daarmee controleer je of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen voor jouw bouwplan op een bepaalde plek. Je kunt de vergunning ook meteen aanvragen of de melding doorgeven.

Aan de Vergunningcheck is veel zorg besteed, maar het resultaat geeft geen complete zekerheid. Ook kan het zijn dat voor jouw project door wettelijke regels nog andere vergunningen of meldingen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de RVV-vergunning als je van de verkeersregels af wil wijken.  

Is het resultaat van de Vergunningcheck onduidelijk of twijfel je? Neem contact met ons op voor advies en meer informatie.

De 5 stappen in de Vergunningcheck

  1. Kies waar jouw project plaatsvindt.
  2. Kies de werkzaamheden van jouw project. Verder op deze pagina lees je meer uitleg over de werkzaamheden die het meest worden gedaan. 
  3. Ga door de vragenlijst. Onnodige vragen verdwijnen automatisch. Er zijn vragen van de landelijke overheid en van de gemeente. Soms worden dezelfde vragen gesteld over bouwactiviteit en het omgevingsplan, waardoor het lijkt alsof sommige vragen dubbel zijn. Er is ook een nieuwe vraag over beschermde dieren en planten. Meer informatie hierover vind je in het deel Beschermde Soorten Indicator (BeSI).  
  4. Resultaat: Klik op de i’tjes achter het resultaat voor belangrijke extra informatie. Je krijgt een overzicht waarin staat of je een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen. Dit overzicht heeft ook een actielijst die je kan downloaden. Soms word je doorgestuurd naar de gemeente voor meer informatie.
  5. Start een aanvraag: Als je een vergunning nodig hebt, kan je vanuit de Vergunningcheck een aanvraag starten. De plek en de bouwactiviteiten worden opgeslagen, dus je hoeft ze niet opnieuw in te vullen. Vul alsjeblieft je contactgegevens in: Het is niet verplicht, maar wel handig voor de behandelaar van je aanvraag om je te kunnen bereiken bij vragen of belangrijke informatie.

Dakkapel plaatsen, vervangen of veranderen

Wil je weten of je voor het plaatsen van een dakkapel een vergunning moet aanvragen? Deze gegevens heb je nodig voor de Vergunningcheck: 

  • Hoogte van de dakkapel
  • Afstand onderkant dakkapel tot onderkant dak (dakvoet)
  • Afstand bovenkant dakkapel tot bovenkant dak (daknok)
  • Afstand tot de zijkanten van het dak
  • Plek van dakkapel: voorkant, zijkant of achterkant van het huis

Aanbouw, uitbouw of bijgebouw maken of vervangen

Hieronder vallen ook bijvoorbeeld een overkapping, schuur of serre.

Je hebt de volgende gegevens nodig tijdens de Vergunningcheck:

  • Hoogte, diepte en breedte van het bouwwerk
  • Locatie op het erf: Is het aan de voorkant of aan de achterkant van jouw grond?
  • Als je aan de achterkant van jouw grond gaat bouwen, bepaal de afstand tussen de achterkant van de woning en het bouwwerk. Meer uitleg vind je bij de vraag in de check: Zone bouwwerk (vragen van de gemeente).
  • Is de afstand van het bouwwerk tot het openbaar gebied meer of minder dan 1 meter? Het gaat om openbaar gebied aan de zijkanten van jouw grond, zoals wegen, pleinen, voet- en fietspaden, parken, plantsoenen en vaarwater. Steegjes aan de zijkant of achterkant van de woning, of smalle sloten waar je niet in kunt varen vallen niet onder openbaar gebied.   

Graven en oorlogsresten

Er is in de Flevopolder onderzoek gedaan naar niet ontploft materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Op de kaart Ontplofbare oorlogsresten kun je zien waar een groot risico bestaat dat je dit materiaal vindt.

Het niet ontplofte materiaal zit in de oude zeebodem, de Flevopolder was in de Tweede Wereldoorlog nog water. Later is in Almere op de zeebodem een dikke zandlaag gelegd. Als je niet onder deze zandlaag gaat graven hoef je geen speciale maatregelen te nemen.

Als je wel dieper wil graven dan deze zandlaag, moet je speciale maatregelen nemen. Je moet bijvoorbeeld een onderzoek laten doen. Dat zorgt voor extra kosten. Als de grond eerder door de gemeente is verkocht, hoef je dit onderzoek niet te doen.
 
Meer informatie vind je op onze pagina ontplofbare oorlogsresten.
 

Airco, Warmtepomp of zonnepanelen

Wil je een warmtepomp of airco installeren? Kies dan voor de bouwactiviteit: Bestaand gebouw verbouwen. 

De Vergunningcheck voor zonnepanelen vind je onder de bouwactiviteit: Zonnepanelen of zonneboiler plaatsen of vervangen. 

Nieuw kozijn plaatsen of vervangen

Wil je je houten kozijnen vervangen door kunststof en blijft de indeling en afmeting van het kozijn gelijk? Dan kies je in de Vergunningcheck voor de bouwactiviteit: Bouwwerk onderhouden.   

Is de uitkomst van de Vergunningcheck is dat je geen vergunning hoeft aan te vragen, met de toelichting dat het bouwwerk niet ernstig ontsierend mag zijn? Lees dan de excessenregeling in de Welstandsnota

Beschermde Soorten Indicator (BeSI)

BeSI vraagt je om een bouwplek en jouw bouwactiviteit in te voeren. BeSI stuurt je een rapport welke beschermde planten- en diersoorten op die locatie aanwezig kunnen zijn, met een beschrijving van hun leefgebieden. In het rapport staat ook wat de verwachte effecten van jouw activiteit op deze soorten zijn en een kort advies over hoe je rekening kunt houden met deze soorten.

Lees meer informatie over BeSI. Heb je vragen over het rapport en de adviezen? Neem contact op met de provincie Flevoland

Voor informatie over de invloed op de natuur kun je een e-mail sturen naar wetnatuurbescherming@flevoland.nl of bellen naar 03 20 26 53 46.

Bouwmateriaal, container of ander object tijdelijk plaatsen

Het kan zijn dat je tijdelijk iets op de straat of stoep wil plaatsen, bijvoorbeeld een container. Blijkt uit de check dat je een objectvergunning nodig hebt? Dan vraag je die direct aan via het resultaat in de Vergunningcheck. In het resultaat, de actielijst Omgevingsloket, staat dan: Vergunning aanvragen.

Vraag een vergunning aan voor ‘Roerende zaken opslaan’. Hier klik je op en dan vouwt een stukje tekst uit met rechts onderin de knop naar de aanvraag: ‘Aanvraag voorbereiden’.

Ga je tijdens werkzaamheden de weg helemaal of deels afsluiten? Dan moet je naast een locatiefoto ook een verkeersplan en een situatietekening meesturen.
 

Monumenten

In Almere zijn er momenteel 5 monumenten. In het monumentenregister lees je  meer informatie.

Vragen

Bij de afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving kun je veel dingen online regelen.

Heb je advies nodig of heb je een vraag over een vergunning dan kun je contact opnemen met de balie Vergunningen, Toezicht & Handhaving. Je kunt het het contactformulier invullen of online een afspraak maken of via telefoonnummer 14 036.

Je vindt de balie Vergunningen, Toezicht & Handhaving op het Ondernemersplein in het stadhuis.

Illustratie Almere skyline
Geef jouw meningGeef jouw mening Geef jouw mening