Bij de gemeente Almere kun je subsidie aanvragen op het gebied van onder andere kunst en cultuur, jeugd en onderwijs, het sociaal domein, sport of duurzaamheid.
Lees meer over het aanvraagproces, de subsidievoorwaarden (inclusief het subsidiebudget) en de behandeling van aanvragen.
Voor een aantal subsidies gelden speciale afspraken voor het aanvragen en verantwoorden.
Voor 2022 hebben we een subsidieplafond van € 1.500.000 ingesteld voor de ‘Subsidie Nationaal Programma Onderwijs Almere’. De verdeelsleutel van de aanvragen voor de subsidie is 'Wie het eerst komt, die het eerst maalt'. We gaan hierbij uit van het moment dat een volledig ingediende aanvraag door ons is ontvangen. De regels voor deze subsidie staan op de pagina Nadere regels subsidie Nationaal Programma Onderwijs Almere.
Je kunt voor jaarlijkse of meerjarige subsidieafspraken terecht bij de gemeente. Voor eenmalige bijdragen kun je terecht bij Cultuurfonds Almere.
De subsidie Financiële ondersteuning voor (buurt)ontmoeting is bedoeld voor ontmoetingsplekken en activiteiten in jouw buurt. Het gaat om meerdere activiteiten voor een lange periode.
Met de ontmoetingsplekken en activiteiten wordt het makkelijker om mensen uit jouw buurt te leren kennen. De gemeente heeft een bepaald bedrag voor deze subsidie beschikbaar. Zolang dit budget niet opgemaakt is, kun je het hele jaar een aanvraag doen.
Als je maar 1 keer een activiteit wil organiseren in jouw buurt, kun je misschien gebruikmaken van het wijkbudget.
Vanaf 2023 zijn er 2 manieren om een aanvraag te doen:
1. Je doet de aanvraag voor een rechtspersoon, bijvoorbeeld een stichting of vereniging.
Vraag subsidie aan via een subsidieregeling. Gebruik het aanvraagformulier Subsidie buurtontmoetingsplekken en buurtactiviteiten. De regels voor jouw aanvraag vind je in de subsidievoorwaarden en de Nadere regels (buurt)ontmoetingsplekken en activiteiten.
2. Je doet de aanvraag niet uit naam van een rechtspersoon.
Neem contact op met de gebiedssecretaris bij het gebiedskantoor in jouw stadsdeel. De gebiedssecretaris kan je vertellen hoe jij geld kunt krijgen voor jouw activiteit.
Met deze subsidie helpt de gemeente huiseigenaren in Almere met het isoleren van daken, muren, ramen, kozijnen en vloeren. Ook wordt de ventilatie verbeterd om het huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. Het doel is om zoveel mogelijk CO2 te besparen met het subsidiebedrag.
Bij een subsidieaanvraag moeten de volgende documenten worden ingeleverd:
Voor het aanvragen van het formulier of meer informatie kun je een e-mail sturen naar subsidiebureau. Ga voor de uitleg van de subsidie naar @almere.nlSubsidieregeling pilotproject Almeers isolatieprogramma.
Een lagere energierekening en toch een comfortabel huis? Dat kan door te isoleren en door zelf duurzaam energie op te wekken.. Maar het zijn vaak heel kostbare ingrepen. Wist je dat er allerlei subsidies, duurzaamheidsleningen en andere regelingen zijn voor ondernemers én woningeigenaren?
De nadere regels subsidie Voorschoolse educatie Almere 2023-2026 zijn op 4 oktober 2022 bekendgemaakt. Ze staan op de pagina subsidievoorwaarden.
Vraag de subsidie aan via het digitale formulier. De gevraagde bijlagen jaarbegroting, dekkingsplan en activiteitenplan hoef je niet mee te sturen.
Voor 1 oktober voorafgaand aan het subsidiejaar moet jouw aanvraag door ons zijn ontvangen.
We vinden het belangrijk dat er dichter bij huis en door meer doelgroepen bewogen wordt. Daarom nemen we als gemeente sinds 2009 deel aan de landelijke stimuleringsregeling Combinatiefuncties. Deze regeling is een structurele regeling van het Rijk.
De combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches hebben als belangrijkste doel inwoners van Almere op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het sport- en cultuuraanbod in de stad. De buurtsportcoaches zetten zich in voor alle inwoners, zijn de spin in het web, verbinden partijen met elkaar, hebben intensief contact met de combinatiefunctionarissen en zijn verantwoordelijk voor de programmering van verschillende activiteiten in de wijk. Daarnaast zoeken de buurtsportcoaches naar mogelijkheden om met sport een bijdrage te leveren aan (maatschappelijke) vraagstukken die er in een specifiek gebied leven.
Per 1 januari 2017 zijn de 'combinatiefunctionarissen Sport' ondergebracht bij De Schoor. De combinatiefunctionarissen werken voor één specifiek sportcluster en stemmen hun werkzaamheden af met de Almeerse sportverenigingen en buurtsportcoaches.
Er zijn ook combinatiefunctionarissen actief voor diverse culturele organisaties en middelbare scholen.
Buurtsportcoaches hebben het doel om meer mensen te laten sporten en bewegen in de buurt, talenten te ontwikkelen en ontmoeting te stimuleren. Zij zijn een belangrijke schakel in de uitvoering van het Almeerse sport- en beweegbeleid. De buurtsportcoaches organiseren activiteiten, projecten en evenementen voor en met de inwoners van de stad. Zij zorgen voor verbinding.
De inzet van de buurtsportcoaches wordt anders. Dit komt voort uit verschillende verschuivingen in onze sport- en beweeglandschap, namelijk de nieuwe brede SPUK-regeling vanuit het Rijk en de nieuwe 'Sportvisie Almere: Sportstad vol betekenis’. Deze twee ontwikkelingen waren een logisch moment om de hele opdracht, zowel inhoudelijk als vorm, te evalueren en te herijken.
Na een zorgvuldig proces met externe en interne partners hebben wij besloten de aanbesteding combinatiefunctionarissen sport per 1 januari 2023 niet meer te verlengen. Vanaf 1 januari 2023 werken wij met buurtsportteams. Om onze subsidie partners de gelegenheid te geven om hun verplichtingen af te bouwen, wordt 2023 een tussenjaar, zodat iedere betrokken subsidierelatie de gelegenheid krijgt om hun verplichtingen af te bouwen. Wij kunnen ons op deze manier ook goed voorbereiden op het aanbestedingsproces.
De uitvoering van de opdracht buurtsportteams wordt in 2023 dus voortgezet door de huidige partners subsidierelaties Stichting De Schoor, Sciandri en Talent in Opleiding.
Uit onderzoek is gebleken dat een subsidie niet meer past bij de nieuwe opzet. Vanaf 1 januari 2024 zetten wij deze opdracht weg via een inkoopovereenkomst. Geïnteresseerde partijen kunnen zich in het voorjaar van 2023 inschrijven voor deze opdracht. We streven ernaar om voor de zomervakantie deze procedure af te ronden.
Bekijk wie er bij jou in de buurt actief is in het buurtsportteam.
Uiterlijk 1 mei 2023 dien je de eindverslagen van 2022 aan te leveren. En uiterlijk 1 mei 2024 dien je de eindverslagen van 2023 aan te leveren.
De gemeente vindt een veilig huis en een gezonde leefomgeving belangrijk. Een asbestvrij dak helpt hierbij. Daarom is er sinds 1 maart 2024 een subsidieregeling speciaal voor het vervangen van asbestdaken door een geïsoleerd dak in Almere.
Onder de subsidie vallen:
Lees de volledige subsidieregeling hier: Subsidieregeling asbestvrije woningdaken in Almere | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl)
Vraag de subsidie asbestdaken aan
Voorwaarden:
Stuur deze bijlagen mee met het formulier:
Heb je hulp nodig bij de aanvraag? Je kunt contact opnemen met de procesbegeleider René Mulder via 06 46 34 63 36 of door een e-mail te sturen naar almeregeeftenergie@almere.nl.
Met de subsidieregeling Van Groot Naar Beter kunnen mensen die ouder zijn dan 55 geld voor verhuiskosten krijgen. Zo kunnen zij hun grote sociale huurwoning inruilen voor een kleinere sociale huurwoning. Dit doen we om de doorstroming te verbeteren en inwoners van Almere te laten wonen in een huis dat bij hen past. Lees meer informatie over de regeling.
Heb je een idee waardoor buurtbewoners elkaar beter leren kennen en/of helpen, jouw wijk veiliger wordt of de leefomgeving verbetert? Of heb je een idee om iets voor een ander te betekenen? Dit soort ideeën komen in aanmerking voor een bijdrage uit het wijkbudget.
In het Subsidieportaal voor niet-gemeentelijk subsidies staan subsidies van bijvoorbeeld de Europese Unie, de Rijksoverheid, de provincie Flevoland en private fondsen. Dit zijn dus geen subsidies van de gemeente Almere. Door trefwoorden in te voeren kun je snel subsidiefondsen vinden die jou misschien verder kunnen helpen. Wij huren dit subsidiezoeksysteem van Vind Subsidies.