Direct naar paginainhoud

Vestigen en vergunningen

Een goede plek voor jouw onderneming is belangrijk. Daarbij zijn er vele mogelijkheden. Je kunt een bestaand bedrijfspand huren of kopen of zelf aan de slag gaan om een bestaand pand geschikt te maken of een eigen bedrijfsgebouw te bouwen. Laat je tijdig informeren over de geldende regels en de vereiste vergunningen.

Bedrijfspanden

Ben je op zoek naar een bedrijfspand in Almere? We hebben een groot aanbod aan bedrijfspanden voor koop of huur. Ze zijn er voor starters of voor ondernemers die willen groeien, in allerlei vormen en op allerlei plekken. Kies je voor een bestaand bedrijfspand, ga dan naar het overzicht van bestaand vastgoed.

Een bedrijf aan huis

In Almere mag je een deel van jouw huis gebruiken voor kantoor- en/of praktijkruimte voor aan –huis –verbonden beroepen of kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten, als die niet belastend zijn voor de directe omgeving. Daar gelden wel verschillende voorwaarden voor. Kijk op Digitaal stelsel omgevingswet (DSO) voor het omgevingsplan en de gebruiksregels van die locatie.

(Flex)werk- en ontmoetingsplekken

Veel ondernemers hebben hun werkplek aan huis. Toch kan het handig zijn om andere ondernemers te ontmoeten, een plek te hebben voor afspraken of om samenwerkingspartners te treffen. We hebben daarvoor verschillende mogelijkheden, soms tegen betaling. Ook zijn er diverse plekken waar je ondersteuning en advies kunt krijgen. En er zijn bedrijfsverzamelgebouwen waar ondernemers terecht kunnen. Zie het overzicht flex- en ontmoetingsplekken

Vestigen en uitbreiden

De gemeente Almere heeft voor ondernemingen geen vestigingsvergunning, maar je kunt je ook niet zomaar overal vestigen. Afhankelijk van jouw activiteiten en de plek van jouw vestiging ben je verplicht een aantal toetsen te doen. Dan wordt duidelijk of je bepaalde vergunningen nodig hebt en of jouw onderneming past binnen het omgevingsplan. Ook moeten er voldoende parkeerplaatsen zijn.

Meer informatie over vestigen en uitbreiden

Bouwen en verbouwen

Wil je als ondernemer een pand gaan bouwen voor jouw bedrijf of wil je een bestaand gebouw verbouwen of uitbreiden, dan gelden er spelregels en heb je een vergunning nodig. Check vooraf wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. Heb je hier vragen over, neem contact op met de gemeente.

Ondernemersloket

Ben je ondernemer en heb je ondernemersvragen? Dan kun je terecht bij het Ondernemersloket. Heb je als bedrijf een vestigingsvraag waar grond mee gemoeid is, dan is het Ondernemersloket je graag van dienst. Je kunt een afspraak maken met het Ondernemersloket

Accountmanagement

Heb je je als bedrijf al gevestigd in Almere en wil je contact met de gemeente? Neem dan contact op met een van onze Accountmanagers voor meer informatie. Zij hebben veel contact met de Almeerse ondernemers, kennen de wegen binnen de gemeente Almere en in de stad zelf.

(Ruimtelijke) initiatieven

Heb je een (ruimtelijk) initiatief dat je wilt voorleggen? Je kunt je initiatief kenbaar maken via het Omgevingsinitiatief contactformulier. Liefst met een omschrijving van jouw plan. We informeren je zo snel mogelijk over de mogelijkheden en het vervolgproces.

Heb je een woonzorginitiatief? Lees dan meer informatie over woonzorginitiatieven.

Horeca

Als (horeca)ondernemer krijg je met vergunningen en vereisten te maken. Afhankelijk van de activiteit(en) die je gaat uitvoeren, de omvang van je (horeca)onderneming en de inrichting van jouw bedrijfspand. Op de pagina APV, Markten, Bijzondere wetten en verordening lees je welke Verplichtingen er gelden en welke regels de gemeente hanteert, bijvoorbeeld op het gebied van de Wet Bibob.

Marktplaatsvergunning

Almere heeft drie weekmarkten: Almere Stad, Almere Buiten en Almere Haven. Wil je op een van die markten staan, dan heb je een vergunning nodig. Die verstrekken we op basis van het Marktreglement Almere. Daarin zijn de inrichting, verdeling van kramen en de spelregels voor marktkooplieden vastgelegd. Op de markten zijn dagplaatsen en standwerkerplaatsen beschikbaar.

Standplaatsvergunning

In Almere hebben we vaste standplaatsen, tijdelijke standplaatsen en seizoensgebonden standplaatsen. Een standplaatsvergunning is nodig als je vanaf een vaste plek aan de openbare weg producten wilt verkopen.

Vragen?

In het Omgevingsloket vind je veel informatie. Of neem contact op met de gemeente.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening