Burgerzaken

Coronamaatregelen

De noodzakelijke dienstverlening gaat door. Wij werken in kleinere teams. Daardoor kan het langer duren voordat je iemand aan de telefoon krijgt of je verzoek is verwerkt. Voor je eigen veiligheid werkt de afdeling Burgerzaken volledig op afspraak en is er op dit moment geen vrije inloop.

Aan de balies van Burgerzaken en het Sociaal domein doen wij alleen het strikt noodzakelijke. Je kan je vragen aan ons stellen via de chat, het contactformulier en onze social media kanalen. Kom je er niet uit? Dan zijn wij ook telefonisch en digitaal te bereiken, via 14 036. In het stadhuis hoeft je de coronacheckapp niet te laten zien.

Verder kun je alleen pinnen en niet contant betalen. Heb je een vraag? Stuur een e-mail naar infoverberg dit@almere.nl. Heb je (lichte) klachten? Wil je jouw afspraak dan afzeggen. 

Mondkapjesplicht

Een mondkapje dragen in het stadhuis is verplicht. Lees hier meer informatie over de maatregelen in Almere tegen coronavirus.

Kom alleen of met maximaal 1 begeleider

Kom alleen naar afspraak om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Heb je hulp of begeleiding nodig, dan mag er maximaal 1 begeleider mee naar de afspraak. Dat geldt ook als je meegaat met een minderjarige.

Bij Burgerzaken kun je terecht voor bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart, rijbewijs, uittreksel of verhuisaangifte.

Online regelen

Veel zaken kun je online regelen. Soms hoef je dan niet meer naar het stadhuis te komen. Via onderstaande links kun je het direct regelen. In sommige gevallen is inloggen met DigiD nodig.

Commerciële tussenpersonen actief

Er zijn commerciële tussenpersonen actief die aanbieden een uittreksel, urgentieverklaring of ander product voor je aan te vragen bij de gemeente. Deze tussenpersonen vragen meer geld, het duurt langer voordat jouw gevraagde product bij je binnen is. Daarnaast machtig je hiermee iemand om voor je een persoonlijk product aan te vragen. Hiermee krijgen deze bedrijven de beschikking over privacygevoelige informatie.

Wil je toch iemand machtigen omdat je zelf niet in staat bent om de aanvraag te doen? Geef gegevens zoals een kopie van jouw paspoort nooit zomaar af. Gebruik bij het maken van een kopie altijd de KopieID app van de Rijksoverheid. Hiermee kun je jouw gegevens deels afschermen en blijft jouw privacy gewaarborgd.

Alleen bij Burgerzaken op afspraak

De volgende producten kun je alleen op afspraak bij Burgerzaken in het stadhuis regelen:

 • Paspoort of identiteitskaart aanvragen of vernieuwen
 • Rijbewijs voor het eerst aanvragen
 • Rijbewijs aanvragen bij verlies of diefstal
 • Verhuizing naar of uit het buitenland doorgeven
 • Kind/ongeboren vrucht erkennen
 • Naamgebruik wijzigen bij geslachtswijziging
 • Akte Burgerlijke Stand laten beoordelen/inschrijven
 • Handtekening laten legaliseren
 • Garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking
 • Informatie over naturalisatie
 • Informatie over trouwen/geregistreerd partnerschap

Gemeente Almere toegankelijk voor doven en slechthorenden

De balies van Burgerzaken en Sociaal Domein zijn voorzien van hulpmiddelen voor gesprekken tussen doven en slechthorenden met baliemedewerkers. Ook als je last hebt van omgevingsgeluiden en prikkels kun je hier gebruik van maken.

Aan een van de balies gebruiken we apparatuur om het stemgeluid van de medewerker te versterken en het omgevingsgeluid weg te filteren. Via een (eigen) koptelefoon, ringleiding of aansluiting op eigen gehoorapparaten kun je het gesprek dan volgen. Ook kun je gebruik maken van Teletolk, wanneer een gebaren- of schrijftolk voor jou handig is.

Hoe werkt het?

 • Bij binnenkomst in het Stadhuis gaat de bezoeker naar een ontvangstmedewerker in de centrale hal. Onze medewerkers kennen ook een paar basisgebaren, zoals ‘ik ben doof of ‘ik ben slechthorend’.
 • De bezoeker vertelt dat hij/zij graag gebruik wil maken van de hulpmiddelen.
 • Na het aanmelden voor de afspraak, loopt de medewerker met de bezoeker mee naar de juiste balie.

Bekijk het filmpje waar een Almeerder het loket gaat gebruiken!
Filmpje Burgerzaken 
Filmpje Sociaal Domein

Houdt onze website in de gaten. Zodra onze dienstverlening wijzigt, laten wij je dit weten via Burgerzaken en Werk en Inkomen.